Συχνές Ερωτήσεις

woman

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες. Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο.
Οι μύκητες που βασικά προκαλούν αυτή τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης πρέπει να απευθύνεστε σε δερματολόγο για την χορήγηση τοπικής ή συστηματικής αγωγής.Tα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και η βελτίωση αρχίζει να φαίνεται μετά από τρεις μήνες.

Αν ματώνει μια ελιά, είναι κάτι επικίνδυνο?

Αν ματώνει γιατί τραυματίζεται δε σημαίνει συνήθως κάτι, αντίθετα αν άλλαξε και ματώνει μπορεί να είναι. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι να αφαιρείται χειρουργικά όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Έχω ακούσει ότι είναι επικίνδυνο να αφαιρείται η ελιά, κάποιοι που την έβγαλαν αρρώστησαν πολύ.

Μεγάλος μύθος. Αυτοί που αρρώστησαν βαριά ήταν γιατί δεν είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ότι η ελιά άλλαζε και όταν την έβγαλαν είχε ήδη προχωρήσει σε βάθος.
Δεν είναι ποτέ λάθος να αφαιρείται μια ελιά.

Πότε κολλάει ο επιχείλιος έρπητας?

Όταν υπάρχουν βλάβες στα χείλη (φυσσαλίδες) τότε ο κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει.
Οι βλάβες μπορεί να προκύψουν και στο δέρμα ή σε άλλες βλεννογόνους.

Που οφείλονται οι υποτροπές του επιχείλιου έρπητα?

Συνήθως παρατηρούνται υποτροπές όταν συνυπάρχει άγχος ή μετά από κάποια γριπώδη συνδρομή, που «μειώνει» τις άμυνες του οργανισμού.

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές?

Οι μυρμηγκιές οφείλονται σε ιό. Μεταδίδεται με την άμεση επαφή αλλά και από πλακάκια ή πετσέτες. Καλό είναι να φοράμε πάντα σαγιονάρες στα αποδυτήρια και στο σπίτι να χρησιμοποιούμε την προσωπική μας πετσέτα.

Τι είναι η υπεριδρωσία?

Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή της εφίδρωσης, συχνότερα χωρίς οργανικά αίτια που όμως περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος. Επίσης πολλές φορές προκαλεί άγχος και αίσθημα ντροπής.
Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη θεραπεία της μασχαλιαίας και παλαμοπελματιαίας υπεριδρωσίας. Έτσι αποτελεί μια άριστη εναλλακτική στην τύπου Α βοτουλινική τοξίνη ( Botox-Dysport).

Τί είναι τα χημικά peelings?

Πρόκειται για θεραπευτικές αγωγές στις οποίες ένα όξινο διάλυμα χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας και να ενισχύσει τα εσωτερικά, προσδίδοντας απαλή υφή στο δέρμα.
Είναι ένα σημαντικό όπλο στην ανανέωση-αντιγήρανση, όπως και τα lasers.
Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία κηλίδων, πανάδων, ρυτίδων και δυσχρωμιών.
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας ενδείκνυνται για θεραπείες peelings αφού η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Μου πέφτουν τα μαλλιά, τι να κάνω?

Λόγω της μεγάλης πληθώρας σκευασμάτων οι ασθενείς επισκέπτονται το δερματολόγο τελευταίο, όταν το πρόβλημα έχει προχωρήσει. Υπάρχουν πλέον θεραπείες οι οποίες καθυστερούν ή και αναχαιτίζουν την τριχόπτωση τόσο στον
άντρα όσο και στη γυναίκα.

Σπάνε τα νύχια μου, τί να κάνω.

Εκτός από το να πάρει κανείς συμπληρώματα διατροφής καλό θα ήταν να αποκλείονται οι μολύνσεις αλλά και οι αυτοάνοσες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.