Εφαρμογές Laser

Laser αποτρίχωσης

laser-hair-removal-960x500

Πώς γίνεται στο ιατρείο μας

Το διοδικό (diode) laser στα 808nm είναι το «καινούργιο καλύτερο πράγμα» στην αποτρίχωση. Θεωρείται ως η «ήρεμη δύναμη» και απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες που θέλουν να μειώσουν ή να απαλλαγούν μόνιμα από την τριχοφυΐα σε πρόσωπο, μασχάλες, πλάτη, γεννητική περιοχή και γλουτούς, πόδια αλλά και στήθος – κοιλιακή χώρα αν χρειάζεται.

Είναι ανώδυνο και πραγματοποιείται χωρίς την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας και επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό σε 3 – 5 συνεδρίες ανά 40 ημέρες.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του διοδικού laser είναι ότι ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί αποτριχωτική κρέμα ή ξυράφι πριν τις συνεδρίες και δε χρειάζεται να αφήσει τις τρίχες να μεγαλώνουν όπως γίνεται με τα συμβατικά lasers.

Πώς λειτουργεί το διοδικό laser

Η βασική αρχή της αποτρίχωσης είναι η επιλεγμένη φωτοθερμόλυση κατά την οποία ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιδρά στο θύλακα – στόχο χωρίς να επηρεάζει τους περιβάλλοντες ιστούς. Στην ουσία, ένα laser είναι αποτελεσματικό όταν η δέσμη εμπεριέχει την κατάλληλη ενέργεια και η κάθε βολή διαρκεί τόσο ώστε να επιδράσει στον τριχικό θύλακα προκαλώντας την καταστροφή του.

Το διοδικό (diode) laser  εκπέμπει στα 808nm και η ενέργεια – χρόνος βολής ρυθμίζεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία καθώς και με το πόσο ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη είναι η επιδερμίδα. To spot της κεφαλής του laser ψύχεται αυτόματα και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του gel που χρησιμοποιείται και για τους υπερήχους, η εφαρμογή γίνεται γρήγορα και ανώδυνα.

Καθώς η τεχνολογία τους έχει βελτιωθεί, θεωρούνται τα ιδανικότερα μηχανήματα  για αποτρίχωση αφού δεν χρειάζεται τοπική αναισθητική κρέμα και συνήθως το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από 3 – 5 συνεδρίες ανά 40 ημέρες και με μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστούν περαιτέρω επαναλήψεις της διαδικασίας. Αυτό γιατί; ‘Ολα τα lasers αποτρίχωσης δρούν μόνο στο θύλακα των τριχών που μεγαλώνουν, βρίσκονται δηλαδή στην αναγενή τους φάση. Δεν θα είχε, επομένως, νόημα να γίνονται οι συνεδρίες σε συχνότερα διαστήματα μιας και είναι κατανοητό ότι δεν είναι εφικτή η μονομιάς στόχευση όλων των θυλάκων.

Laser διοξειδίου (CO2)

Woman getting laser face treatment in medical spa center, skin r

Τα Resurfacing lasers διοξειδίου (CO2) έχουν την ικανότητα να διασπούν τους μοριακούς δεσμούς. Έτσι, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ηλιακών φακών, ακτινικών υπερκερατώσεων, κεχρίων και υπερτροφικών αδενωμάτων στο πρόσωπο αλλά και μικρών αγγειατικών βλαβών (κόκκινες ελιές). Στη δε γεννητική περιοχή εφαρμόζονται για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις εμμένουσες μυρμηγκιές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Το CO2 laser αφαιρεί τον πάσχοντα ιστό, εξατμίζοντάς τον, δημιουργώντας μικρές πληγές οι οποίες επουλώνονται συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες.

Fractional Laser

fractional-resurfacing-illustration-converted

Τα Fraxional CO2 lasers χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ρυτίδων, μελαγχρωματικών βλαβών από τον ήλιο, ουλών ακμής και ραγάδων. Μέσω της θέρμανσης του χορίου, οι ινοβλάστες διεγείρονται για να σχηματίσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη αυξάνοντας το πάχος του δέρματος. Έτσι, διακρίνεται ένα ιδιαίτερα ευεργετικό αποτέλεσμα στο δέρμα με σφριγηλότητα  και λάμψη που πολλοί περιγράφουν ως αλαβάστρινο!

Αυξημένο προφίλ ασφάλειας

H κλασματική φωτοθερμόλυση λέιζερ (Fraxional CO2 Lasers) λειτουργεί με εναπόθεση μικροσκοπικών εντοπίσεων φωτός λέιζερ σε ένα μέρος του δέρματος (δεκάδες ή εκατοντάδες) ανά τετραγωνικό εκατοστό, αφήνοντας υγιές το δέρμα μεταξύ τους. Έτσι, επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι των ουλών και των υπερμελαγχρώσεων και γενικότερα έχουν ένα καλύτερο προφίλ ασφάλειας από άλλα παρόμοια lasers.

Μετά την Εφαρμογή

Να σημειώσουμε εδώ, καθώς η πράξη αυτή γίνεται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, συστήνεται ηλιοπροστασία και συνεχής ενυδάτωση. Συνήθως, υπάρχει ερυθρότητα η οποία υποχωρεί μέσα σε 2 – 4 ημέρες και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν make-up εάν το επιθυμούν.

Qswitched NdYag laser

maxresdefault

To Nd-YAG laser έχει μήκος κύματος 1064 nm και έχει την ικανότητα να φτάνει σε βαθύτερα στρώματα του δερματικού ιστού από ό,τι συμβαίνει με άλλους τύπους laser.

Στη λειτουργία Q-switched, το Nd: YAG παράγει 2 μήκη κύματος, μία δέσμη στο υπέρυθρο φάσμα (1064 nm) και μία δεύτερη δέσμη (532 nm) η οποία είναι χρήσιμη για επιφανειακές δερματικές βλάβες. Τα Q-switched λειτουργούν σε πολύ σύντομους παλμούς με υψηλές όμως εντάσεις ενέργειας.

Αφαίρεση χρωστικής

Εξαιτίας της μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο αλλά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σκούρες κηλίδες. Συχνά, οι ασθενείς ανησυχούν γι’ αυτές αφού δεν ξέρουν αν είναι ή όχι καλοήθεις.

Ο δερματολόγος με τη βοήθεια του δερματοσκόπιου θα δει ποιες βλάβες μπορούν να θεραπευτούν με το Q-Switched laser. Οι κόκκινες και καφέ βλάβες έχουν καλύτερη ανταπόκριση στο 532nm. Με μερικές βολές στη βλάβη αυτή πραγματοποιείται εξάχνωση και παραμένει μόνο μια πολύ λεπτή κρούστα η οποία στη συνέχεια θα υποχωρήσει.

Πρόκειται για μια ευγενική προς το δέρμα και παράλληλα μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία των μελαγχρωματικών βλαβών. Η χρωστική, στη συνέχεια, αποβάλεται από τον οργανισμό, ο οποίος είναι απόλυτα ασφαλής. Μετά από σύντομη χρονική περίοδο, κατά την οποία έχουμε κάτι σαν «γρατζουνιά», το καινούργιο και υγιές δέρμα αποκαλύπτεται χωρίς όμως την ενοχλητική μελάγχρωση.

Αφαίρεση tattoo  

Μπλε, γκρι και μαύρου χρώματος μελάνι το οποίο χρησιμοποιείται για tattoo μπορεί να αφαιρεθεί με ένα Q-switched Nd: YAG laser (1064 nm μήκος κύματος). Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ότι το χρώμα του τατουάζ αλλά και το βάθος της χρωστικής επηρεάζουν τη διάρκεια και το αποτέλεσμα της θεραπείας με laser.

Η αγωγή με λέιζερ περιλαμβάνει την επιλεκτική καταστροφή των μορίων μελανιού το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τα μακροφάγα κύτταρα και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Πολλαπλές συνεδρίες (5 ή και περισσότερες ) σε διάστημα τουλάχιστον 7 εβδομάδων είναι πιθανό  να είναι απαραίτητες για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Η θεραπεία για αφαίρεση tattoo από τα φρύδια συνήθως επιτυγχάνεται ταχύτερα.

ClearLift laser «face lift»

4c7fb9_c0b34b7b880f4e83a758479912359386-jpg_srz_549_308_85_22_0-50_1-20_0-00_jpg_srz

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο ανάπλασης και αντιγήρανσης η οποία έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας και είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες και τύπους δέρματος. Χρησιμοποείται μια κρέμα άνθρακα η οποία εξουδετερώνεται με συνεχείς βολές με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται από το laser οι ινωδοβλάστες αφού το laser στα 1064nm εισχωρεί στο χώριο χωρίς να καίγονται οι ανώτερες στοιβάδες του δέρματος.

Η μέθοδος αυτή, γνωστή και ως «black doll», κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο και είναι ιδανική για συντήρηση μετά από 2 – 3 συνεδρίες με fraxional laser ειδικά σε πιο «ηλιο-γερασμένους» ασθενείς.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να προστατεύει τα μάτια του είτε με αδιαφανές κάλυμμα είτε με τα ειδικά γυαλιά.

Τοπική αναισθησία μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή, αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία ώστε να αποφεύγεται η τριβή της περιοχής με οποιονδήποτε τρόπο καθώς επίσης και με τη χρήση λειαντικών καθαριστικών δέρματος.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς θα πρέπει να προστατεύουν τη συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης.